Προληπτική Οδοντιατρική

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν»  είχε πει ο Ιπποκράτης, θέλοντας να δώσει έμφαση στην αξία της πρόληψης. Όπως ισχύει γενικά στην Ιατρική, έτσι και στην Οδοντιατρική, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα, προκειμένου να μην χρειαστεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσχερείς καταστάσεις. Ο κλάδος αυτός της Οδοντιατρικής που ασχολείται με την πρόληψη, ονομάζεται Προληπτική Οδοντιατρική. Πρόκειται για τον κλάδο που ασχολείται με την πρόληψη των φθοράς και των ασθενειών των δοντιών και του στόματος.

Στην προληπτική ιατρική εντάσσονται τα ακόλουθα:

  • Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής
  • Φθορίωση
  • Καθαρισμός
  • Προληπτικές εμφράξεις οπών & σχισμών (Sealants)

 

Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής

Όσο και αν ακούγεται συνηθισμένο, η σωστή στοματική υγιεινή είναι το πρώτο και το σημαντικότερο βήμα για την διατήρηση της καλής υγείας του στόματος και των δοντιών. Πόσοι από εμάς είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι καθαρίζουμε με τον σωστότερο τρόπο τα δόντια μας; Πόσοι χρησιμοποιούμε μεσοδόντια βουρτσάκια και οδοντικό νήμα;

Ο Οδοντίατρος είναι εκεί να μας βοηθήσει να μάθουμε – μικροί και μεγάλοι – πράγματα καθημερινά, αλλά εξαιρετικά σημαντικά, σχετικά με την υγεία του στόματός μας, όπως:

  • Πως ακριβώς πρέπει να χρησιμοποιούμε το οδοντικό νήμα;
  • Πως επιλέγω την κατάλληλη οδοντόβουρτσα που να καλύπτει τις ανάγκες μου;
  • Κάθε πότε πρέπει να την αλλάζω;
  • Πρέπει να επιλέξω απλή οδοντόβουρτσα ή ηλεκτρική;
  • Πρέπει να χρησιμοποιώ οδοντικά διαλύματα; Και αν ναι, κάθε πότε;
  • Πως πρέπει να καθαρίζουμε τα δόντια μας αν έχουμε στεφάνες, γέφυρες δοντιών, εμφυτεύματα, σιδεράκια ή και οδοντοστοιχίες;

 

προληπτική οδοντιατρική

 

Φθορίωση

Το φθόριο θωρακίζει το δόντι από την τερηδόνα. Για τον λόγο αυτό, οι οδοντόκρεμες που χρησιμοποιούμε έχουν φθόριο. Ωστόσο, υπάρχει και η διαδικασία της φθορίωσης που γίνεται στο ιατρείο. Η φθορίωση ενισχύει την αδαμαντίνη ουσία του δοντιού και αποκαθιστά μικρές βλάβες που έχουν προκληθεί εξαιτίας της τερηδόνας. Μάλιστα, επιβάλλεται σε άτομα που έχουν τάση τερηδονισμού. Παράλληλα, ενδείκνυται η διαδικασία αυτή στα παιδιά για την ενίσχυση της αδαμαντίνης, σε άτομα που έκαναν πρόσφατα λεύκανση ή σε περιπτώσεις οδοντικής ευαισθησίας.

 

Καθαρισμός

Ο επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών είναι μια οδοντιατρική διαδικασία, απόλυτα αναγκαία για την υγεία των δοντιών. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται μια με δύο φορές ετησίως.

Ακόμη και αν είστε αρκετά επιμελής με τον καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και των ούλων, υπάρχουν δυσπρόσιτα σημεία, που ευνοούν την εμφάνιση τερηδόνας, πέτρας και πλάκας. Η πέτρα δυστυχώς δεν μπορεί να απομακρυνθεί με το βούρτσισμα.

Παράλληλα, μέσω του επαγγελματικού καθαρισμού, απομακρύνονται από την επιφάνεια των δοντιών οι χρωστικές ουσίες και έτσι τα δόντια μοιάζουν και είναι πιο λευκά και πιο υγιή. Ωστόσο, στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι ο επαγγελματικός καθαρισμός δεν θα πρέπει να συγχέεται με την λεύκανση. Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές διαδικασίες, που γίνονται για διαφορετικούς λόγους και έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα.

προληπτική οδοντιατρική

 

Προληπτικές καλύψεις οπών & σχισμών (Sealants)

Πρόκειται για λεπτές στρώσεις ρητινώδους υλικού που τοποθετούνται πάνω στην επιφάνεια της μύλης των δοντιών και καλύπτουν τις οπές και τις σχισμές τους.  Στα σημεία αυτά συνήθως ξεκινάει ο τερηδονισμός των δοντιών. Συνήθως τα Sealants, εφαρμόζονται στα οπίσθια δόντια, τα οποία δεν μπορούν πάντα να καθαριστούν σωστά. Πρόκειται για μια μη επεμβατική διαδικασία, η οποία είναι κατάλληλη για παιδιά μικρών ηλικιών. Τα Sealants, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και προστατεύουν το δόντι σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό.

 

Στο ιατρείο μας εφαρμόζουμε όλες τις παραπάνω τεχνικές, χρησιμοποιώντας πάντα εξαιρετικής ποιότητας υλικά. Εμπιστευθείτε μας για ένα άψογο αποτέλεσμα!

Desktop CTA Mobile CTA
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ