Περιοδοντολογία

Τι είναι η Περιοδοντολογία;

Η περιοδοντολογία είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής που ασχολείται με τις παθήσεις των ιστών που περιβάλλουν το δόντι, όπως άλλωστε μαρτυρά και η ίδια η σύνθετη λέξη. Επίκεντρο δηλαδή της περιοδοντολογίας, είναι οι ασθένειες που επηρεάζουν την υγεία:

  • Των ούλων
  • Του φατνιακού οστού
  • Της οστεΐνης της ρίζας του δοντιού
  • Του περιρριζίου

 

Οι παθήσεις των ούλων δεν παρουσιάζουν πάντα έντονα συμπτώματα και η διάγνωσή τους γίνεται συνήθως τυχαία. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να τηρούνται τα προληπτικά ραντεβού στον Οδοντίατρο.

Η υγεία των ούλων μας είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς τα ούλα συγκρατούν τα δόντια μας καθώς και τα εμφυτεύματα. Η Ουλίτιδα και η Περιοδοντίτιδα αποτελούν τους πιο μεγάλους εχθρούς των ούλων μας.

 

Ουλίτιδα:

Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή των ούλων, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και εγκαίρως, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Συνήθως προκαλείται λόγω της πλάκας, της μεγάλης συσσώρευσης δηλαδή βακτηρίων στα ούλα.  Κλασικά συμπτώματα της πάθησης, είναι τα ερεθισμένα ούλα που ματώνουν όταν τα βουρτσίζουμε και η κακή αναπνοή. Αν η ουλίτιδα εξελιχθεί, τότε βλέπουμε ότι υπάρχει μια μικρή υποχώρηση του ιστού, αφήνοντας ακάλυπτο ένα μέρος του δοντιού. Σε αυτά τα στάδια, η ουλίτιδα είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Η σωστή αγωγή από τον Οδοντίατρο καθώς και η επιμελής στοματική υγιεινή, αρκούν για να αναστείλουν την κατάσταση.

 

Περιοδοντίτιδα:

Η περιοδοντίτιδα από την άλλη μεριά είναι μια πολύ σημαντική κατάσταση, καθώς δεν επηρεάζονται μόνο τα ούλα αλλά καταστρέφεται μέχρι και το οστό και οι ιστοί που συγκρατούν τα δόντια. Πολύ απλά, τα μικρόβια και οι τοξίνες που παράγουν, καταφέρνουν να διεισδύσουν μέχρι το κόκαλο.

periodontitis

 

Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, είναι πιθανό ο ασθενής να παρατηρήσει κινητικότητα στα δόντια του ή μέχρι και απώλεια τους. Δυστυχώς, πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη κατάσταση και στόχος μας είναι η διατήρησή της και η μη εξέλιξή της.

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται συχνά με την εκδήλωση ποικίλλων νοσημάτων, όπως για παράδειγμα καρδιαγγειακών, σακχαρώδη διαβήτη καθώς και νοσογόνο παχυσαρκία. Παράλληλα, πέρα από το κομμάτι της σωματικής υγείας, επηρεάζει και την ψυχική υγεία, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους ασθενείς.

 

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την αντιμετώπιση των παθήσεων των δοντιών και των ούλων. Συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση της μικροβιακής πλάκας που καταστρέφει τα δόντια και τα  ούλα, επιβάλλεται συχνός επαγγελματικός καθαρισμός. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε υπερήχους, ενώ κάνουμε και συντηρητική ριζική απόξεση θυλάκων.

Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και αρκετούς μήνες. Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να διατηρεί πολύ σωστή υγιεινή στο στόμα του, ακολουθώντας τις οδηγίες του Οδοντιάτρου του.

Desktop CTA Mobile CTA
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ