Ουλίτιδα

Τι είναι η Ουλίτιδα;

Ως ουλίτιδα ονομάζουμε την φλεγμονή των ούλων. Πρόκειται για ασθένεια που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και το ταλαιπωρεί με συμπτώματα που κυμαίνονται από σχετικά απλά, έως πολύ θορυβώδη.

 

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η Ουλίτιδα;

Τα συμπτώματα της ουλίτιδας μπορεί να ποικίλλουν, όπως θα δούμε παρακάτω:

  • Διόγκωση των ούλων (διαφόρου βαθμού)
  • Ερυθρότητα των ούλων
  • Αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή και αυτόματη
  • Κακοσμία
  • Πόνος (σπανιότερα)

 

Στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφέρουμε ότι, υπάρχει περίπτωση να μην εμφανίζεται το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της ουλίτιδας, δηλαδή η αιμορραγία κατά το βούρτσισμα, στους καπνιστές, εξαιτίας της νικοτίνης. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε, είναι σύνηθες, οι ασθενείς να μην κινητοποιηθούν άμεσα προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια από ειδικό.

ουλίτιδα

 

Από τι προκαλείται η Ουλίτιδα;

Η ασθένεια της ουλίτιδας οφείλεται στην εναπόθεση οδοντικής μικροβιακής πλάκας πάνω στα δόντια καθώς και στις περιοχές εκείνες που έρχονται σε επαφή με τα ούλα. Τέτοιες περιοχές είναι η ουλοδοντική σχισμή και τα μεσοδόντια διαστήματα.

Η οδοντική πλάκα αποτελείται από μικρόβια και τα παράγωγά τους και συνδέεται ισχυρά στο δόντι. Πάνω σε αυτή εναποτίθεται επίχρισμα με νεκρά επιθηλιακά κύτταρα της στοματικής κοιλότητας και υπολείμματα τροφών. Η οδοντική πλάκα αφαιρείται σχετικά εύκολα με το σωστό και καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών.

Στην περίπτωση όμως που δεν αφαιρεθεί, μετατρέπεται σε σκληρή οδοντική πέτρα. Η πέτρα σταδιακά συσσωρεύεται και επάνω της εναποτίθενται με το πέρας του χρόνου, τα άλατα που υπάρχουν μέσα στο σάλιο.

Όπου υπάρχει οδοντική πλάκα, παράγονται και τοξίνες, οι οποίες οδηγούν στην φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα). Όταν πλέον έχει σχηματιστεί οδοντική πέτρα πάνω στα δόντια, καλύπτει τα ούλα και τα εμποδίζει όχι μόνο από το να αυτοκαθαρίζονται αλλά και να καθαρίζονται μηχανικά με οδοντόβουρτσα. Η οδοντική πλάκα και πέτρα μπορεί να αφαιρεθεί από τον οδοντίατρο με διάφορα εργαλεία τόσο με την βοήθεια του χεριού, όσο και με των μηχανημάτων (π.χ. ποικίλα συστήματα υπερήχων, ξέστρα, σοδοβολή κ.α).

 

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η Ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα αποτελεί το αρχικό στάδιο των περιοδοντικών νόσων. Αν δεν προληφθεί κατάλληλα, μπορεί να οδηγήσει στην φλεγμονή του περιοδοντίου (περιοδοντίτιδα), με καταστρεπτικές συνέπειες, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και σε απώλεια δοντιών.

 

ουλίτιδα

 

Ποιοι είναι οι «Παράγοντες Κινδύνου» για την εμφάνιση της Ουλίτιδας;

Ως επιβαρυντικοί παράγοντες για την νόσο της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας θεωρούνται οι προσθετικές εργασίες που μπορεί να φέρει ένας ασθενής τόσο κινητές όσο και ακίνητες.

Οι ασθενείς που φέρουν μερικές οδοντοστοιχίες πρέπει να τις αφαιρούν συχνά και να τις καθαρίζουν, καθώς επάνω τους συσσωρεύουν οδοντική πλάκα, η οποία επιβαρύνει πολύ τα οδοντικά στηρίγματα.

Παράλληλα, ασθενείς που φέρουν ακίνητες προσθετικές εργασίες, όπως γέφυρες και στεφάνες ή και εμφυτεύματα, θα πρέπει να φροντίζουν τον επιμελή καθαρισμό των συγκεκριμένων περιοχών με οδοντικά νήματα και μεσοδόντια βουρτσάκια.

 

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την Ουλίτιδα;

Για υγιή δόντια και ούλα, συνίσταται η αφαίρεση της πέτρας και πλάκας από τον οδοντίατρο συνήθως κάθε εξάμηνο. Εξαίρεση αποτελούν οι ασθενείς με προδιάθεση για ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.

Συχνά συνιστάμε καθαρισμό εκτός αυτών των χρόνων σε εγκυμονούσες που λόγω ορμονικών διαταραχών, παρουσιάζουν μια προδιάθεση για ουλίτιδα καθώς και σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία.

Σημαντικότατη εκτός από την τακτική επίσκεψη στον Οδοντίατρο, είναι και η σωστή τήρηση της καθημερινής στοματικής υγιεινής του ασθενούς. Το τακτικό βούρτσισμα οπωσδήποτε πρωί και βράδυ, η χρήση οδοντικού νήματος ή μεσοδόντιων βουρτσών, καθώς και η χρήση κάποιου στοματικού διαλύματος ανάλογα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου, μπορούν να συντηρήσουν τα ούλα υγιή στο μεσοδιάστημα μεταξύ των καθαρισμών.

Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι η ουλίτιδα είναι μία αναστρέψιμη νόσος (αντιθέτως με την περιοδοντίτιδα, που οδηγεί σε μόνιμη απώλεια οστού). Για αυτόν τον λόγο η πρόληψή της είναι σημαντική και αναγκαία από την παιδική κιόλας ηλικία. Με την εμφάνιση των πρώτων δοντιών στα παιδιά, πρέπει να προγραμματίζονται επισκέψεις στον οδοντίατρο και αυτά να εξοικειώνονται από νωρίς με τις μεθόδους της στοματικής υγιεινής.

 

Desktop CTA Mobile CTA
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ