Eμφυτεύματα

Ίσως να μην ήταν υπερβολή αν χαρακτηρίζαμε τα οδοντικά εμφυτεύματα ως μια επανάσταση της Οδοντιατρικής! Το κείμενο αυτό αποτελεί ένα εγχειρίδιο για όλους όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για τα εμφυτεύματα δοντιών. Έτσι, θα απαντήσουμε σε ερωτήσεις, όπως: Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα; Πως γίνεται η τοποθέτησή τους; Πότε πρέπει να εφαρμοστούν; Πόσο κοστίζουν και τι διάρκεια ζωής έχουν.

εμφυτευματα

 

Τι είναι τα εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα είναι μικρές κατασκευές τιτανίου, τα οποία ομοιάζουν με τις ρίζες των δοντιών και τοποθετούνται στο άνω ή κάτω φατνιακό οστό των γνάθων.  Πάνω στο εμφύτευμα, τοποθετείται ένα εξάρτημα που λέγεται abutment και τέλος, πάνω σε αυτό το εξάρτημα, θα τοποθετηθεί το τεχνητό δόντι (μια στεφάνη).

Τα εμφυτεύματα αποτελούν την καλύτερη λύση στην περίπτωση που ένας άνθρωπος έχει χάσει ένα ή περισσότερα δόντια για διάφορους λόγους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό  καθώς αφενός ο ασθενής νιώθει αυτοπεποίθηση με το χαμόγελό του και ως εκ τούτου με τον εαυτό του και αφετέρου διότι εμποδίζουν την απορρόφηση της φατνιακής ακρολοφίας. Η απορρόφηση της φατνιακής ακρολοφίας είναι η απώλεια οστού, η οποία ακολουθεί την απώλεια των φυσικών δοντιών, επηρεάζοντας τόσο τα γύρω δόντια όσο και την μορφολογία του προσώπου!

Στο σημείο αυτό, πρέπει να πούμε ότι μπορεί να τοποθετηθεί εμφύτευμα στη θέση ενός μόνο ελλειπόντος δοντιού, σε πολλά διαφορετικά καθώς και σε ολόκληρη την οδοντοστοιχία. Μάλιστα, ολόκληρη η οδοντοστοιχία, μπορεί να στηριχθεί πλήρως σε  μόλις 4 – 8 εμφυτεύματα. Εναλλακτικά, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ολική οδοντοστοιχία, η οποία ωστόσο διαθέτει ορισμένα σημαντικά μειονεκτήματα.

Μπορούν σε όλους τους ανθρώπους να τοποθετηθούν εμφυτεύματα;

Μπορεί η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών. Εξαιρούνται:

  • Ασθενείς με πολύ χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Ασθενείς με μεγάλο πρόβλημα περιοδοντίτιδας.
  • Ασθενείς με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη.
  • Ασθενείς με έντονο πρόβλημα οστεοπόρωσης.
  • Ασθενείς με μη επαρκές ποσοστό οστού: Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να γίνει τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος.

 

Πως γίνεται η διαδικασία εφαρμογής των εμφυτευμάτων;

Πρώτα από όλα, ο Οδοντίατρος σας θα κάνει μια εκτίμηση της κατάστασης του στόματός σας, προκειμένου να ελέγξει αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, προκειμένου να εφαρμοστούν τα εμφυτεύματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελεγχθεί η πυκνότητα του οστού πάνω στο οποίο θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα. Αν η πυκνότητα του οστού, δεν είναι επαρκής, θα πρέπει γίνει κάποια διαδικασία για την ενίσχυση του οστού στην περιοχή.

Στην περίπτωση που υπάρχουν χαλασμένα δόντια, θα πρέπει να γίνει αφαίρεσή τους, προκειμένου να μπει το εμφύτευμα.

emfuteumata!

 

Ο Χειρουργός Οδοντίατρος, θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια μικρή τομή στο ούλο του ασθενούς, ώστε να μπει το εμφύτευμα. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1,5 ώρα και γίνεται με τοπική αναισθησία. Προκειμένου να γίνει σωστά η οστεοενσωμάτωση, θα πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα, που ποικίλλει ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση. Το διάστημα αυτό μπορεί να είναι από εβδομάδες μέχρι και μήνες. Ωστόσο, πρέπει εδώ να πούμε ότι για αισθητικούς λόγους, μπορούν πάνω στα εμφυτεύματα να εφαρμοστούν πρόχειρα δόντια μέχρι να μπουν τα μόνιμα.

Στο μεσοδιάστημα, τοποθετείται πάνω στο  εμφύτευμα, το abutment, δηλαδή το τμήμα που συνδέει το εμφύτευμα με το τεχνητό δόντι.

Στην τελευταία φάση της διαδικασίας, τοποθετείται το τεχνητό δόντι πάνω στο εμφύτευμα και ο ασθενής έχει πλέον ένα άψογο αποτέλεσμα, τόσο αισθητικό όσο και λειτουργικό. Πράγματι, πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι τα εμφυτεύματα καλής ποιότητας, δίνουν απεριόριστη ελευθερία στον ασθενή. Μπορεί να μην είναι σαν τα φυσικά μας δόντια, αλλά σίγουρα είναι ότι πιο κοντά σε αυτά.

Πόσο κοστίζουν τα εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα είναι από τις πιο ακριβές υπηρεσίες της Οδοντιατρικής. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης ζήτησής τους, υπάρχει πλέον πληθώρα κατασκευαστριών εταιριών. Έτσι, καθώς υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά, οι τιμές ποικίλουν. Στο ιατρείο μας, χρησιμοποιούμε υλικά άριστης ποιότητας, που δίνουν εγγύηση εφ’ όρου ζωής.

 

Πόσο κρατάνε τα εμφυτεύματα;

Η διάρκεια ζωής ενός εμφυτεύματος είναι συνήθως συνάρτηση δύο παραγόντων: της ποιότητας του ίδιου του εμφυτεύματος καθώς και ο μετέπειτα τρόπος συντήρησής του. Τα εμφυτεύματα απαιτούν επιμελές βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, όπως και τα φυσικά μας δόντια. Επιπλέον, ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται και βουρτσάκια για τον καθαρισμό των μεσοδόντιων διαστημάτων, ενώ θα πρέπει να είστε τυπικοί με τις επισκέψεις στον οδοντίατρο σας. Τα καλής ποιότητας εμφυτεύματα, δίνουν εγγύηση εφ’ όρου ζωής.

Στόχος μας είναι να γίνει μια δουλειά εξαιρετικής ποιότητας, λειτουργική και αισθητική με σεβασμό στους ιστούς και στο στοματογναθικό σύστημα του ασθενούς και με μεγάλη αντοχή στο πέρασμα του χρόνου.

 

 

Desktop CTA Mobile CTA
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ