Οδηγίες και Συμβουλές για κινητή μερική οδοντοστοιχία

  • Η τοποθέτηση και απομάκρυνση της οδοντοστοιχίας γίνεται για μεν της άνω χρησιμοποιώντας τους δείκτες και για δε της κάτω τους αντίχειρες των δύο χεριών. Τα δάκτυλα κατά την τοποθέτηση πιέζουν την μασητική επιφάνεια των δοντιών αριστερά και δεξιά ισοδύναμα, μέχρι να μπει στη θέση της η ΜΟ (Μερική Οδοντοστοιχία). Κατά την αφαίρεση, με τα νύχια των συγκεκριμένων δακτύλων ασκείται δύναμη στα άγκιστρα των δοντιών δεξιά και αριστερά, ίση και αντίθετη από αυτή που ασκείται κατά την τοποθέτηση της οδοντοστοιχίας.

 

  • Κατά τα πρώτα εικοσιτετράωρα είναι απόλυτα φυσιολογικό να παρουσιαστεί τραυματισμός σε οποιοδήποτε σημείο του βλεννογόνου της στοματικής κοιλότητας. Για το λόγο αυτό είναι λοιπόν απαραίτητος ο προγραμματισμός άλλης μίας συνεδρίας μετά από μία ή δύο ημέρες. Κατ’ εξαίρεση και εφόσον ο ασθενής μπορεί, συνιστάται, για το πρώτο εικοσιτετράωρο μόνο, να παραμείνει η ΜΟ συνέχεια στο στόμα, δηλαδή και το βράδυ, για να εξοικιωθεί ευκολότερα και να γίνουν πιο εμφανείς τυχόν υπερπιέσεις και τραυματισμοί. Τότε προσαρμόζεται από τον γιατρό η οδοντοστοιχία με εκλεκτικό τροχισμό του ακρυλικού ή τροποποίηση των αγκίστρων. Η όλη διαδικασία είναι δυνατόν να επαναληφθεί και άλλες φορές έως ότου η ΜΟ προσαρμοστεί απόλυτα στο στοματογναθικό σύστημα του εκάστοτε ασθενή.

 

  • Η στοματική υγιεινή περιλαμβάνει βούρτσισμα των δοντιών, όπως συνήθως, αφού απομακρυνθεί η ΜΟ από το στόμα, καθώς και καθαρισμό και μαλάξεις στον ελεύθερο δοντιών φατνιακό βλεννογόνο. Χρησιμοποιούμε βούρτσα και οδοντόκρεμα, οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια σε περιπτώσεις ύπαρξης ακίνητων εργασιών σύμφωνα με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου. Η ΜΟ θα πρέπει να ξεπλένεται μετά από κάθε γεύμα, μια φορά δε τουλάχιστον την ημέρα να ψηκτρίζεται σχολαστικά με μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα ή σαπούνι προσώπου. Καλό είναι το βούρτσισμα να γίνεται πάνω από νιπτήρα ή λεκάνη γεμάτη νερό, ώστε σε περίπτωση που ξεφύγει από το χέρι να πέσει στο νερό και να μην παραμορφωθεί χτυπώντας σε ανένδοτη επιφάνεια. Το βράδυ η ΜΟ είναι προτιμότερο να παραμείνει εκτός στόματος. Μετά από επιμελή καθαρισμό της πρέπει να τοποθετείται σε δοχείο γεμάτο νερό.
Desktop CTA Mobile CTA
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ