Ασκήσεις για την Κροταφογναθική Διάρθρωση

1.Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο (χαλάρωσε) και ρίξτε χαμηλά τους ώμους.

 

2.Αφήστε το σαγόνι σας ελεύθερο και προφέρετε τον ήχο ΕΜ!!! φροντίζοντας να μην εφάπτονται τα δόντια.

 

  1. Κάντε jogging, δηλαδή, αρχίστε να κινείτε το σαγόνι σου πάνω – κάτω με ελαφρές κινήσεις και το ίδιο αριστερά – δεξιά χωρίς να εφάπτονται τα δόντια.

 

  1. Ανοίξτε και κλείστε το στόμα. Φέρτε το σαγόνι σας όσο πιο μπροστά μπορείτε και μετά προς τα πίσω. Επαναλάβετε τις ίδιες κινήσεις αριστερά – δεξιά.

 

  1. Επαναλάβετε τις ίδιες ασκήσεις με το 4, αλλά κάνοντας αντίσταση με το χέρι σας δηλαδή, με κλειστή τη γροθιά εφαρμοσμένη στη βάση του σαγονιού ανοίξτε το στόμα, με τον αντίχειρα εφαρμοσμένο μπροστά στο σαγόνι κατά την κίνηση της γνάθου προς τα εμπρός, με το δείκτη στα πλάγια του σαγονιού κατά την κίνηση της γνάθου αριστερά – δεξιά. Στο τελικό σημείο κάθε ασκήσεως κρατήστε το σαγόνι σας στη θέση αυτή για μερικά δευτερόλεπτα.

 

  1. Ανοίξτε το στόμα και βάλτε τις άκρες των δακτύλων στη κοπτική επιφάνεια των μπροστινών κάτω δοντιών. Πιέστε τα δάχτυλα προς τα κάτω και συγχρόνως προσπαθήστε να κλείσετε το στόμα, κρατώντας αντίσταση με τα δάχτυλα. Συνεχίστε την προσπάθεια για μερικά δευτερόλεπτα.

 

  1. Ανοίξτε το στόμα πολύ. Μετά τεντώστε το περισσότερο με το να σπρώχνετε τα δάχτυλα σας που είναι τοποθετημένα στα μπροστινά επάνω και κάτω δόντια, αντίθετα.

 

  1. Ελέγξτε στον καθρέφτη αν η κάτω γνάθος όταν ανοίγετε το στόμα σας κινείται κατακόρυφα χωρίς δηλαδή να αποκλίνει δεξιά – αριστερά. Κάντε τον ίδιο έλεγχο όταν κινείτε την κάτω γνάθο προς τα εμπρός.

 

Προσπαθήστε να αποφύγετε κινήσεις οι οποίες προκαλούν ήχο από την κροταφογναθική διάρθρωση (clicking). Κάθε άσκηση από τις παραπάνω που περιεγράφηκε, πρέπει να γίνεται 10 φορές συνέχεια και ολόκληρο το πρόγραμμα 2 φορές την ημέρα (ή σύμφωνα με την υπόδειξη του ιατρού)

 

Desktop CTA Mobile CTA
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ